Container

De dwazen zijn ook mensen -en altijd slimmer dan de anderen.
 

Alemannisch gezegde

Spookcarnaval in het winterse bos met Fidelius Waldvogel en professioneel snowboarder Luis Eckert.
Geißenmeckerer der Schonacher Narrenzunft

Dwaas in Alemannisch

De moeite waard om te weten

„Geißenmeckerer" met gehoornde maskers en sikjes klagen de misstappen van de autoriteiten aan. De optochten van het Zwabisch-Alemannische Fasnet behoren tot de origineelste, wildste en tegelijkertijd meest authentieke volksfeesten in het Zwarte Woud.

De "Fasnacht", "Fastnacht", "Fasent" of "Fasnet" begint gewoonlijk op Driekoningen op 6 januari. Dan stoft iedereen zijn maskers en kostuums af en bezoekt elkaar in zijn narrenkostuum. De "hoogdagen" van het straatcarnaval vinden altijd plaats in februari.

Wie nog niet genoeg heeft van het Zwabisch-Alemannische carnaval op Aswoensdag, moet naar Weil am Rhein aan de zuidwestelijke rand van het Zwarte Woud: Daar gaat het pas echt los met het "Buurefasnet" op de zondag na Aswoensdag, wanneer de "Hästräger" en "Guggemusiker" paraderen - en in het naburige Basel begint de 72 uur durende "Morgestraich" de volgende dag om 4 uur 's morgens.

Het Zwabisch-Alemannische Fasnet is heel anders dan het veel jongere Rijnlandse carnaval. In plaats van Funkenmariechen schrijden, stampen, springen heksen, „Schuttige“, „Hansele“, „Narros“, „Spättle“, „Teufel“, „Morbili“, „Geißenmeckerer“ en „Federahannes“ door de straten van de dorpen en steden van het Zwarte Woud.

Wanneer is Fasnet voorbij?

Schiebeschlaa

Het traditionele "Scheibenschlagen" luidt het einde van het Alemannische carnaval in. Vierkante, gloeiende houten schijven worden op hazelnootstokken geplaatst en dan zo ver mogelijk de berg af "geslagen" tot in het donkere dal. Daarbij worden goede wensen geuit aan een dierbare.

Scheibenschlagen wird am Wochenende nach Aschermittwoch und am 4. Fastensonntag in zahlreichen Schwarzwaldorten veranstaltet. Der Lichtbrauch soll die Dunkelheit des Winters vertreiben. Glühende Holzscheiben werden über Rampen ins Tal geschlagen. - "Foto frei zur Veröffentlichung nur bei einer redaktionellen Berichterstattung über die Ferienregion Schwarzwald"