Container

De Bollenhoed

En zijn geschiedenis

Gutach, Kirnbach, Reichenbach: in deze drie gemeenten in het Kinzig- en Gutachdal wordt de traditionele klederdracht met de Bollenhoed gedragen. Het heeft zijn naam gekregen van de grootste van deze gemeenschappen, waar bijna alle onderdelen van het kostuum nog met de hand worden gemaakt.

Het opvallendste kenmerk van het Gutach-kostuum is de Bollenhoed, een strooien hoed, vastgemaakt met witte kalk, waarop elf grote en drie herkenbare wollen bollen zijn genaaid in de vorm van een kruis. Het gewicht van de hoed is ongeveer twee kilo.

Alleenstaande vrouwen dragen de rode Bollenhoed bij hun traditionele klederdracht vanaf hun confirmatie tot aan hun huwelijk. De hoeden van gehuwde vrouwen zijn afgezet met zwarte bollen. Ook de andere onderdelen van de klederdracht dragen ertoe bij dat de Gutach-traditie een prominente plaats inneemt onder de meer dan 100 klederdrachten uit het Zwarte Woud. De zwarte Wiefelrok, het fluwelen lijfje met geborduurde bloemen, de Goller op het decolleté, de met klatergoud geborduurde kraag, het witte hemd met pofmouwen en, voor de mannen, de zwarte, rood gevoerde Schobe (=jasje) scheppen een schilderachtig beeld. In de 18e eeuw was dit basispatroon wijdverbreid als de oude "Teutsche Tracht". Pas met de toenemende welvaart en de bevrijding van kledingvoorschriften ontwikkelde zich de bonte verscheidenheid van traditionele klederdrachten. Bijzondere kenmerken van het Gutach-kostuum zijn de zwarte zijden muts die onder de hoed wordt gedragen, de "Mäschle" die in het haar is gevlochten, een korte dikke vlecht van klatergoud en parels. Op feestelijke dagen en bij bruiloften is de Schäpeltracht te zien.

show more

De Bollenhoed ontwikkelde zich in samenhang met het weven van stro en de komst van strohoeden. In een instructie van de hertogelijke kanselarij van Württemberg uit 1797 staat dat de "gebruikelijke versiering van zwarte en rode verf" op de strohoeden moest worden aangebracht. Het beschilderen van de zwarte en rode cirkelvlakken werd spoedig gevolgd door het opnaaien van wollen rozen, die in de loop van de 19e eeuw steeds groter werden. Met de algemene verandering in de wereld van leven en werken sinds de tijd van Bismarck, werd het traditionele kostuum steeds minder gedragen. In tegenstelling tot andere traditionele klederdrachtgebieden is deze in Gutach echter overal bewaard gebleven. Het wordt in stand gehouden als een beschermenswaardig cultuurgoed en wordt doorgegeven door deskundige naaisters en de Bollenhutmacher (hoedenmaker).

 

In het begin van de 20e eeuw prijkte de Bollenhoed op postkaarten en postzegels. Sinds de jaren 1920 duikt het steeds vaker op in toeristische reclame en het is ook in gestileerde vorm opgenomen in het logo van Schwarzwald Tourismus GmbH.

De rode Bollenhoed werd ten laatste met de home movie "Schwarzwaldmädel" (Schwarzwaldmeisje) uit 1950 een symbool van het Zwarte Woud.

De traditionele klederdracht is stevig verankerd in kerkelijke en wereldlijke gebruiken. Bij de viering van de Verrijzenis op Paaszondag, bij het Oogstfeest (1e zondag in oktober), bij gemeenschapsfeesten en -feesten is de chique Bollenhutse klederdracht te zien in Gutach. Intussen wordt hij ook gebruikt bij toeristische evenementen in het Zwarte Woud. Het wordt tentoongesteld in het openluchtmuseum Vogtsbauernhof van het Zwarte Woud in Gutach, in het Trachtenmuseum Haslach en in het Schwarzwaldmuseum in Triberg.

Container

De Bollenhoed 

En zijn traditionele klederdracht

De Bollenhoed, die in de gemeenten Kirnbach, Reichenbach en Gutach wordt gedragen, wordt aangevuld met de bijbehorende klederdracht.

Typisch voor dit feestkostuum is de rijkelijk geborduurde halsmantel (Goller). De jurk is gemaakt van een zwarte linnen en wollen stof genaamd "Wifel", terwijl het opgenaaide lijfje is gemaakt van zwart fluweel geborduurd met kleine kleurrijke bloemen. Het wordt gedragen met een schort van zwarte zijde en een witte blouse met wijde, geplooide mouwen, versierd met kant. De "Hasenhärenen", witte handgebreide kousen van zachte angorawol, zijn een essentieel onderdeel van dit kostuum. Een rode, dikke petticoat, een jasje van zwarte wol of zijde, dat aan de binnenkant met rood gevoerd is, en zwarte platte schoenen maken het kostuum compleet.

Bollenhutmädel beschriftet
Bollenhutmädel beschriftet – © www.wolber.eu

 

 

*Copyright met vriendelijke toestemming: tekstfragmenten: Trachtenvielfalt in Baden-Württemberg. Landesverband der Heimat- und Trachtenverbände Baden-Württemberg e.V., erschienen im Gerd Rieker Verlag 2016