Container
Icon Kirschtorte

Zoete verleidster

Een kennismaking

 

Hij is rond, dik en krachtig, gelaagd en aangeschoten. Zijn kleuren zijn zwart, wit en rood. De Schwarzwälder Kirschtorte is de zoetste verleiding in het Zwarte Woud. En het is internationaal bekend. Zelfs in Shanghai, Amerika en Australië zijn er winkels die "Black Forest Cake" verkopen. Iedereen kent het, iedereen houdt ervan. Het is beter om niet over de calorieën te praten.

Maar waar komt de naam vandaan? Lijken de zwarte chocoladeschilfers op het Zwarte Woud of was het Kirschwasser de naamgever omdat het in het Zwarte Woud wordt geproduceerd? Sommigen beweren dat het doet denken aan het Bollenhoedkostuum: de jurk is zwart, zoals de chocoladeschilfers, de bloes even wit als de room en de kersen even rood en rond als de Bollen op de Bollenmuts.

Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van de Schwarzwälder Gäteau en er zijn veel theorieën over de oorsprong van de naam. De mensen uit het Zwarte Woud zijn er zeker van dat de Schwarzwälder Kirschtorte alleen uit het Zwarte Woud kan komen.

 

Container
Container

Maar Josef Keller, een banketbakker uit Radolfzell, beweerde in 1915 voor het eerst een Schwarzwälder Kirschtorte te hebben gebakken in Caféhaus Ahrend (nu Agner) in Bad Godesberg. Dit kan niet onomstotelijk worden weerlegd - maar zijn taart was slechts "eenlaags" en dus hoogstwaarschijnlijk slechts een voorloper. Na zijn militaire dienst in Bad Godesberg, had Keller zijn eigen banketbakkerij in Radolfzell. August Schäfer leerde van hem. Zijn zoon, Claus Schäfer, was de eigenaar van het Triberg Café dat zijn naam draagt en beschikt over het originele recept van Josef Keller. Helaas is het Café na meer dan 150 jaar in 2020 gesloten..

De combinatie van de vulling was echter al vroeg bekend in het zuidelijke Zwarte Woud. Boerenvrouwen kookten zoete en zure kersen en vermengden die met room, die ze uit verse melk schepten. Daar voegden ze kersenbrandewijn aan toe en het resultaat was Zwarte Woud crème, een heerlijk dessert.

Zwarte Woudkirsch is een brandewijn die wordt gemaakt van fruitige zwarte kersen, de bekendste en meest gezochte van de Zwarte Woudwaters. De benaming "Schwarzwälder Kirsch" is een kwaliteitslabel en wettelijk beschermd. Een kirsch mag alleen "Schwarzwälder Kirschwasser" worden genoemd en in de handel worden gebracht als hij - ten oosten van de Bundesstraße 3 - in het Zwarte Woud is geproduceerd uit kersen uit deze streek.

De Schwarzwald- Kirschtorte is en blijft synoniem met het Zwarte Woud en is - samen met de Bollenhoed, de koekoeksklok en de Schwarzwälder ham - een belangrijke en wereldberoemde ambassadeur voor de populaire vakantieregio in Duitsland.

Container

Zwarte Woud Kirschtorte 

om zelf te maken

Köstliche Verführung: Die Schwarzwälderkirschtorte - ein Genuss aus dem Schwarzwald

Recept om zelf te bakken

Recept voor een taart met een doorsnede van 28 cm = 16 stuks

Basis: Klop 4 eierdooiers, 4 eieren, 125 g suiker. Meng 80 g bloem, 20 g cacaopoeder, 35 g Mondamin goed door elkaar en zeef, meng vervolgens onder het opgeklopte eimengsel. Spatel er tenslotte heel voorzichtig 40 g vloeibare boter door. Vul het deeg in een springvorm (28 cm ø) en bak ongeveer 20 minuten op 200 °C.

Room: Klop 1 liter room op. Voeg voorzichtig 70 g suiker en 5 g vanillesuiker toe.

Lautersuiker: Breng 200 ml water met 120 g suiker aan de kook en laat afkoelen. Roer er 80 ml kirsch (45 volumeprocent) door.

Kersenvulling: Roer 30 ml kirsch door de opgezette morellen (1 glas - 850 ml).

 

De taart in elkaar zetten:

Snijd de bodem twee keer plat, besmeer de onderste bodem met 100 g vloeibare chocolade en laat de chocolade opstijven in de koelkast. Bestrijk het met wat likeursuiker. Leg vervolgens de gezette kersen erop, ongeveer 250 g slagroom erop, leg de volgende bodem erop en laat weer goed weken. Strijk 350 g room glad, plaats de derde bodem, week en "bekleed" de taart met de resterende room.

Verdeel de taart in 16 stukken en garneer met 100 g chocoladestukjes en kersen.

 

Eet smakelijk!

(Opmerking: De kirsch smaakt niet alleen lekker in de taart, maar zonder kirsch smaakt de taart ook niet lekker. Dus je kunt beter wat meer kirsch kopen.)

 

Dit recept werd ons gegeven door meesterbakker en banketbakker Eberhard Holz van de Schwarzwälder Schokoladenmanufaktur Holz in Baiersbronn (Tel. 07442.122149).

Kijk en help laag voor laag bij:

 • Baiersbronn, Café am Eck, www.cafe-am-eck.de
  Regelmatige bakcursussen op aanvraag. Een plakje cake en koffie inbegrepen. Kostprijs: 14 euro, gratis met Schwarzwald Plus Card. Info onder: Tel. 07442.2229
 •  
 • Enzklösterle, Hotel Hirsch, www.hirsch-enztal.de, individuele cursussen voor hotelgasten, groepen op aanvraag bij Tel. 07085.7261, kosten: 10 Euro.
 •  
 • Enzklösterle, Hotel Schwarzwaldschäfer,  www.hotel-schwarzwald-schaefer.de, bakcursussen voor groepen van 15 en meer op aanvraag, kosten: 10 euro, inlichtingen op tel. 07085.92370
 •  
 • Höchenschwand, Hotel Nägele, www.hotel-naegele.de, om de 14 dagen, dinsdag vanaf 15.30 uur, kosten: 5 euro, vanaf 4 personen op aanvraag Informatie op tel. 07672.93030
 •  
 • Feldberg-Bärental, Erichs Schnapshäusle G´scheiter Beck, www.gscheiter-beck.de, donderdags om 14.30 uur, duur ongeveer een uur, kosten: 12 euro, vanaf 16 personen op aanvraag, info Tel. 07655.341
 •  
 • Lauterbach, Höhengasthaus Landgut-Hotel "Adler", www.adler-fohrenbuehl.de, inclusief een stuk "Schwarzwälder", kosten: koffie en recept voor 9,50 euro p. p., vanaf 8 personen. Inschrijving onder Tel. 07422.95380
 •  
 • Todtmoos, Café Zimmermann, www.cafe-zimmermann-todtmoos.de, Kosten: inclusief een stuk taart, koffie voor 6,50 euro, aanmelden voor 12.00 uur, vanaf 10 personen op aanvraag. Info onder Tel. 07674.90570
Ob Praline oder Torte, ob Klein oder Groß: Den Profis in die (Schoko)-Töpfe zu gucken und nach Kräften mitzuhelfen macht Spaß, ist informativ - und vor allem eins: richtig lecker.
Ob Praline oder Torte, ob Klein oder Groß: Den Profis in die (Schoko)-Töpfe zu gucken und nach Kräften mitzuhelfen macht Spaß, ist informativ - und vor allem eins: richtig lecker. – © Schokomanufaktur Holz Baiersbronn

De Schwarzwälder Kirschtorte vierde in 2015 zijn 100e verjaardag - het is de taartengodin in wit, rood en zwart. Ter gelegenheid van zijn kersenjubileum heeft de Kirschtorte nu gezelschap gekregen van de Schwarzwälder Kirschstollen Bollenhoed als zijn "kleine smakelijke" broertje.

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de naam van het cultgebak " Schwarzwälder Kirschtorte ":

de geraspte zwarte chocolade zou tot de naam geleid kunnen hebben, aangezien hij doet denken aan het Zwarte Woud

het ingrediënt kirsch, omdat dit voornamelijk in het Zwarte Woud wordt geproduceerd.

Voor Fritz Trefzger, meester van het Badense bakkersgilde, stond het dan ook buiten kijf dat beide elementen in de Schwarzwälder kersenstollen Bollenhoed moesten worden verwerkt: zowel de pure chocolade als de originele Schwarzwälder kirsch en de daarin gedrenkte kersen. De Stollen wordt afgerond met een laag witte chocolade versierd met fijne strepen pure chocolade. Fritz Trefzger creëerde de "Bollenhoed" op de top van het heerlijke recept - als kenmerk van een ambachtelijke productiemethode. Het is het handelsmerk van het produkt, waarvan het model beschermd is. De meesterbakkers staan er borg voor dat de Schwarzwälder Kirschstollen Bollenhoed uitsluitend met kirsch uit het Zwarte Woud wordt bereid om dit nieuwe gebak zijn bijzondere toets te geven.

Kijk zelf maar!

 

Download de verkooppunten in het Zwarte Woud.

(Maten 200g, 500g en 1 kg zijn beschikbaar voor verkoop)

Meer informatie over de Bollenhoed kersenstollen uit het Zwarte Woud:

Fritz Trefzger
Urheber und Lizenzgeber
Bäckerei Cafè Konditorei
Pflughof 21
79650 Schopfheim

Internet: www.schwarzwaelder-kirschstollen-bollenhut.de
E-mail: info@schwarzwaelder-kirschstollen-bollenhut.de

Container

Record verbroken

's werelds grootste Schwarzwälder

 

Europa-Park is wereldwijd bekend om zijn talrijke attracties voor het hele gezin. Misschien niet zo bekend is dat hier ook een heel bijzonder wereldrecord werd gevestigd. Ter gelegenheid van de "Dag van het Zwarte Woud" in het Europa-Park hebben 13 banketbakkers de grootste taart ter wereld uit het Zwarte Woud getoverd - en in het Guniness Book of Records opgenomen. De reuzentaart met een diameter van ongeveer 10 meter was echter maar een kort leven beschoren, want hij werd onmiddellijk weer verkocht voor een goed doel. Talloze blije gezichten waren het resultaat.

Het meesterwerk in cijfers:

5600 eieren

800 kilogram zure kersen

700 liter room

40 kilo chocolade schaafsel

220 kilo zanddeeg

850 kilo sponsdeeg

110 liter Zwarte Woud kirsch

Größte Schwarzwälder Kirschtorte der Welt im Europa-Park – © STG

Größte Schwarzwälder Kirschtorte der Welt im Europa-Park – © STG