Container

Het succes van de klokken uit het Zwarte Woud: Ze waren goedkoop "In de eerste helft van de 19e eeuw kwam elke derde klok wereldwijd uit het Zwarte Woud", verklaart Johannes Graf, onderzoeksassistent in het Duitse Klokkenmuseum in Furtwangen. Naast Engeland en Frankrijk waren Amerika en Rusland de belangrijkste afzetgebieden.

Het begin van de klokkenproductie in het Zwarte Woud gaat waarschijnlijk terug tot de tweede helft van de 17e eeuw. "In het midden van de 18e eeuw hadden zich al efficiënte handelsmaatschappijen gevormd, die deze klokken vervolgens over de hele wereld verkochten," zegt Graf. Vanuit stapelplaatsen in Triberg, Furtwangen, Neustadt en Lenzkirch gaat in de 19e eeuw elke week een wagon volgeladen met klokken naar Straatsburg - van daaruit brengt het efficiënte expeditiebedrijf J. M. Widt de klokken naar (bijna) alle landen van de wereld.

Daar gingen de klokkenverkopers van het Zwarte Woud te voet op pad. Het grote succes van de klokken uit het Zwarte Woud heeft te maken met hun lage prijs: Ze werden van hout gemaakt, omdat de bouw van metalen klokken een voorrecht van de gilden was. Bovendien waren de klokkenateliers tussen Triberg in het midden van het Zwarte Woud en Lenzkirch in het zuiden van het Zwarte Woud afhankelijk van een arbeidsverdeling en een uiterst efficiënte distributie, aangezien de vroegere glasindustrie reeds speciale routes had geopend.

Engeland is de markt met de hoogste omzet; in het midden van de 19e eeuw wonen er meer dan 200 horlogemakers uit het Zwarte Woud in Londen. Als hun zaken goed gingen, richtten veel handelaars horlogewinkels op in het buitenland. Andreas Schwär uit Schönbachhof in St. Peter heeft bijvoorbeeld een grote klokkenwinkel in de Londense East Street, en de Kleysers uit Rötenbach hebben een winkel in High Street.

Schwarzwaldmuseum in Triberg

Naar de koekoek met de klok: geniet van meer dan 1000 klokken en leer alles over de koekoeksklok in het Duitse Klokkenmuseum!

Klokkenmuseum Furtwangen
Container

In 1840 waren er 1000 klokkenmakers in het Zwarte Woud

De eerste houten klokken uit het Zwarte Woud werden waarschijnlijk in de tweede helft van de 17e eeuw gemaakt. Rond 1840 waren er in het Zwarte Woud tussen St. Georgen en Lenzkirch ongeveer 1000 klokkenmakersateliers, die werk boden aan ongeveer 5000 mensen. Er werden ongeveer 600.000 houten klokken per jaar gemaakt. In 1850 werd in Furtwangen de eerste horlogemakersschool geopend om de opleiding van leerlingen te verbeteren. Na 1850 ontstonden de eerste horlogefabrieken. In het midden van de 19e eeuw was er overproductie en daardoor een drastische daling van de prijzen. Aan het begin van de 20e eeuw was Junghans in Schramberg de grootste horlogefabriek ter wereld. In de laatste decennia van de 20e eeuw moesten de meeste horlogefabrieken in het Zwarte Woud echter hun deuren sluiten. De productie werd verplaatst naar het Verre Oosten. Vandaag de dag is de klokkenproductie in het Zwarte Woud vooral gespecialiseerd in niches. Naast de wereldberoemde koekoeksklok zijn dat handgemaakte polshorloges en designklokken, grootvaderklokken en juwelenklokken in alle variaties.

Het Duitse Klokkenmuseum in Furtwangen heeft een bijzondere gast: een imposante koekoek kondigt in het museum de kwartieren aan. Zoals gebruikelijk bij koekoeksklokken, kunt u vertrouwen op zijn gevoel voor tijd en wachten op het teken. Of deze koekoek de grootste ter wereld wil worden, valt nog te bezien. Maar één ding is zeker: je kunt er heel dicht bij komen om er naar te kijken en foto's te maken!

Onze tips 

Rond de koekoeksklok

Kun je niet genoeg krijgen van de koekoek? Wij hebben de beste tips voor u op een rijtje gezet om deze bezienswaardigheid van het Zwarte Woud nog beter te leren kennen.