Container

Tot nu toe heb ik echt genoten van elke wijn hier - en ik ben erg kieskeurig!

Peter Duffner

Dag 1

Markgräflerland

We beginnen de dag in Müllheim, de "wijnhoofdstad" van het Markgräflerland, in het uiterste zuidwesten van Baden-Württemberg. Hier zijn een wandeling door het centrum en een bezoek aan het Markgräfler Museum de moeite waard.

Voor de lunch kun je terecht in het restaurant "Messer und Gradel" in Müllheim.

Volg de Badense wijnroute naar het mooie Fauststadje Staufen. Slenter door de oude stad met zijn steegjes en kleine "Bächle". Een beklimming van kasteel Staufen is ook de moeite waard en beloont je met een prachtig uitzicht over de wijngaarden en het Zwarte Woud.

De kleine Bahnhöfle in Staufen verwent zijn gasten met traditionele gerechten en wijnen uit Baden, modern geïnterpreteerd in een stijlvolle ambiance.

Zwischen Rhein und Schwarzwaldbergen liegt das Markgräflerland. Es beginnt im Süden bei Freiburg und reicht bis Weil am Rhein. Weinberge, Ackerfelder, Obstbaumwiesen, dazwischen heimelige Winzerstädtchen. Das Bild zeigt die Burgruine von Staufen. "Foto frei zur Veröffentlichung nur in Verbindung mit einer redaktionellen Berichterstattung über die Ferienregion Schwarzwald".

Tussen de Rijn en de bergen van het Zwarte Woud ligt het Markgräflerland.  Het begint in het zuiden bij Freiburg en strekt zich uit tot Weil am Rhein.  Wijngaarden, akkers, boomgaardweiden, tussen huiselijke wijnbouwstadjes.  De foto toont de kasteelruïne van Staufen.  - "Foto alleen vrij voor publicatie in verband met redactionele berichtgeving over de vakantieregio Zwarte Woud". – © Erich Spiegelhalter/TI Staufen

Dag 2

Kaiserstuhl

Op de tweede dag gaan we naar de Kaiserstuhl, de zonnigste en warmste streek van Duitsland. Hier wacht een unieke flora en fauna op bezoekers, die je kan leren kennen in het natuurcentrum Kaiserstuhl in Ihringen.

In het kleine wijndorp Bischoffingen zorgen Stephan & Christina Köpfer voor een grote glimlach tijdens de lunch in "Köpfers Steinbuck" met een geweldig uitzicht op de omgeving.

Een bezoek aan een wijnbouwerscoöperatie of wijnmakerij is een must en de heerlijke Kaiserstühl-wijn is een geweldig souvenir om mee naar huis te nemen.

In het voor- en najaar markeren versierde bezems de rand van de wijnroute waar de wijnboeren in hun gezellige Straußenwirtschaften vanuit hun keukens en kelders heerlijke gerechten aanbieden.

Vrouw en man proeven wijn voor grote wijnvaten - © Chris Keller / STG

Vrouw en man proeven wijn voor grote wijnvaten - © Chris Keller / STG

Dag 3

Breisgau und Ortenau

Wij gaan weer meer in de richting van het Zwarte Woud, waar de wijnstreek Breisgau zich langs de hellingen uitstrekt. Een van de bekendste steden is Ettenheim, waar je de barok nog in het stadsbeeld kunt voelen. Vanaf de nabijgelegen Heubergturm-toren heb je een goed overzicht over de regio.

De route loopt verder door kleinere en grotere plaatsen in de regio, die ten zuiden van Offenburg overgaat in de wijnstreek Ortenau. De wijnroute maakt nu een aantrekkelijke omweg naar het Kinzigdal. Aan de ingang van de vallei nodigt de Natuurparkmarktschuur in Berghaupten je uit voor een tussenstop.

In de namiddag is een wandeling door het romantische Gengenbach met zijn steegjes en grote marktplein de moeite waard.

Vader en zonen Wussler staan samen aan het fornuis in het Ponyhof Stammhaus en toveren Baden-moderne gerechten op het bord.

Gengenbach im Kinzigtal: das Fachwerkstädtchen imponiert mit engen Gassen, wunderschön restaurierten Fachwerkhäuschen und einer heimeligen Innenstadt.

Gengenbach in het Kinzigdal: het vakwerkstadje maakt indruk met zijn smalle steegjes, prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen en een gezellig stadscentrum.  -  © Gengenbach Kultur- und Tourismus GmbH - De foto is vrij voor publicatie in catalogi van touroperators en in publicaties.