Container

Dit is hoe ik me het typische Zwarte Woud voorstel!

Helena Vogel

Dag1

Hoog mikken

De naam Hochschwarzwald geeft aan dat dit de hoogst gelegen streek van het Zwarte Woud is. Het is ook de thuisbasis van de hoogste berg in het Zwarte Woud - de Feldberg. Begin je vakantie met een ritje met de kabelbaan van de Feldberg en krijg een eerste overzicht van deze prachtige streek vanaf de top. 

De ene superlatief volgt de andere op. De reis gaat verder naar Todtnau naar de gelijknamige watervallen, die de hoogste natuurlijke watervallen van Duitsland zijn. Na een ontspannende wandeling door het bos met uitzicht op de watervallen, is een stop in Todtnau een goed idee. De Blackforestline - een 450 meter lange en 120 meter hoge hangbrug die de vallei overspant - biedt een nieuw perspectief op de watervallen.

Dit is hoe men zich het Zwarte Woud voorstelt en waarom de meeste internationale toeristen hier te vinden zijn - aan de Titisee. Verken het meer tijdens een boottocht, slenter door de straat langs het meer met zijn vele souvenirwinkels en trakteer uzelf op een vers bereide Black Forest gateau. Als dat je niet het gevoel geeft dat je in het Zwarte Woud bent...

Verschillende restaurants nodigen je uit om 's avonds in Titisee te vertoeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de strandbar "Heimathafen" aan de prachtige oevers van het Titisee meer?

Feldbergbahn, Hochschwarzwald
Feldbergbahn, Hochschwarzwald – © Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Dag 2

Cultuur & Bier

Het Hochschwarzwald is niet alleen wereldberoemd om zijn adembenemende natuur, maar ook om zijn cultuur. In St. Blasien kun je zje overtuigen van de architectuur van het Zwarte Woud door de kathedraal te bezoeken. Dit is een koepelgebouw in vroeg-klassicistische stijl, het grootste in zijn soort ten noorden van de Alpen met een diameter van 36 meter en een hoogte van 62 meter. Echt indrukwekkend!

Maar het natuurlijke landschap lonkt weer. De reis brengt ons naar Menschenschwand, niet ver weg. Daar kun je de Menschschwander watervallen bewonderen, die bereikt kunnen worden tijdens een wandeling over het Schwarzwaldgourmetpad Geißenpfad. Daarna kun je je rommelende maag vullen in een van de vele restaurants in St. Blasien.

Daarna wacht een ander hoogtepunt. Het wereldberoemde Rothausbier. De beste manier om ondergedompeld te worden in de wereld van Zäpfle en co is een rondleiding door de Rothaus Staatsbrouwerij in Baden. Daarna is elke Leie een echte bierkenner. In de buurt vind je een Schwarzwaldhuis zoals je dat kent uit verhalen en prentenboeken - het Heimatmuseum Hüsli. Met zijn lage zadeldak, gezellige salons met beschilderde plafonds, deuren, wandkasten en betegelde kachels is de Hüsli een architectonisch kunstwerk dat door bezoekers kan worden bezocht.

Een stevig en typisch regionaal diner wacht op de gasten van de Rothaus Brewery Inn. Hier wordt bier niet alleen als drank geserveerd, maar ook in het eten verwerkt. Een voorbeeld hiervan is de Schwarzwälder bierroomschnitzel.

Badische Brauerei Rothaus, Hochschwarzwald
Badische Brauerei Rothaus, Hochschwarzwald – © Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Dag 3

Actief & Ontspanning

De laatste dag in het Hochschwarzwald staat in het teken van actieve ontspanning. Direct achter het gelijknamige spoorwegviaduct bevindt zich de toegang tot de Ravenna-kloof, een smal zijdal van het Höllental, waarvan de naam ook zou zijn afgeleid van het Frans: "La ravine ", de kloof. Het is schaduwrijk en koel, het water ruist hier, de rotswanden liggen dicht bij elkaar. Het is onmogelijk om hier niet volledig uit te schakelen.

Aan het eind van de kloof ligt het mooie dorpje Hinterzarten, dat zich uitstekend leent voor een lange lunchpauze.

Slechts één stad verderop kun je je onderdompelen in een tropisch paradijs midden in het Zwarte Woud - Badeparadies Schwarzwald. Of het nu ontspanning of actie is, er is hier voor elk wat wils. In de Palm Oasis waan je je in de Caraïben onder meer dan 300 palmbomen, in de wellness-oase Palais Vital kun je je in de sauna losmaken van het leven van alledag en in de Galaxy kunnen kinderen en volwassenen zich onderdompelen in een glijbaanuniversum dat niet van deze wereld lijkt.

Heimatpfad-Hochschwarzwald
Heimatpfad-Hochschwarzwald – © Hochschwarzwald Tourismus GmbH
nachhaltig durch den Schwarzwald

Ook verkrijgbaar  im Hochschwarzwald: de KONUS-gastenkaart als mobiliteitskaart voor gratis reizen met bus en trein door het hele Zwarte Woud.

KONUS-voordelen