Container

Ik ben ervan overtuigd dat het Zwarte Woud de beste plaats is om aan wintersport te doen en te trainen. Daarom probeer ik op een dag ons nationale team hierheen te brengen.

Benedikt Doll

 

Benedikt, we zitten in je huiskamer met uitzicht op de bergen. Wat gaat er door je heen als je naar buiten kijkt?

Ik geniet van het uitzicht vanuit mijn woonkamerraam op het Dreisamtal. Voor mij het silhouet van de bergen, je kunt zelfs tot aan de Vogezen kijken en af en toe de Kaiserstuhl. Ik hou ervan om in het Zwarte Woud te zijn.

 

Het nieuwe seizoen begint over een paar dagen. Hoe ziet je training er momenteel uit?

Eigenlijk sport je het hele jaar door. Behalve in april, wanneer er een pauze in het seizoen is en je twee of drie weken niets doet. Ik train veel in de gewichtenzaal, maar ik ga ook op pad met rolschaatsen. Op dit moment doe ik veel herfsttraining met rolski's, ik doe bergtochten, ik train step jumps.


Wat zijn stappensprongen?

Je zoekt een berg en doet afwisselende sprongen. Je imiteert de schaatstechniek. Dat is zeer intensief.

 

Wat hebben de drie trefwoorden Schwarzwald, Wereldbeker en Poppenkeuken met jou te maken?

Ik ben letterlijk een geboren Zwarte Woudbewoner, geboren in Titisee-Neustadt. Ik wil ook niet weg. Als ik twee weken op trainingskamp ben, krijg ik heimwee. Ik hou van het hoge panorama in het Zwarte Woud, de Kaiserstuhl.

Wat de wereldbeker betreft: als biatleet ben ik of was ik lange tijd eerder de exoot in het Zwarte Woud. Skispringen is hier veel populairder.  Ook ik kwam via het skiën bij de biatlon terecht, verbeterde steeds meer en besloot er professioneel mee aan de slag te gaan. In 2012 heb ik voor het eerst meegedaan aan de wereldbeker.

Over de keuken van Doll: ik hielp al met koken toen ik klein was door mijn vader, die kok is. Goede voeding is ook belangrijk voor mijn sport. Hier in het Dreisamtal, vind ik veel regionale ingrediënten. In ons boek Dolls Schwarzwaldlust staan veel recepten die ik thuis graag kook. Het bijzondere aan het boek is de combinatie tussen de gerechten en onze mooiste tochten in het Zwarte Woud. Wandelingen, mountainbike tochten. En als je iets gegeten hebt, moet je het natuurlijk van je heupen afkrijgen.

 

Ben je praktisch in de sport geboren?

Mijn familie is eigenlijk erg sportief. Vooral mijn zus. Ze is een semi-professionele marathon loper. Ik moet moeite doen om haar bij te houden.

 

Wat is er nodig om succesvol te zijn?

Ik denk dat er een evenwicht nodig is. Als je te ambitieus bent en alles te serieus neemt, ga je kapot in de professionele sport, je kunt niet tegen de druk. Als iets niet lukt, moet je ermee omgaan. Je moet ontspannen genoeg zijn om te zeggen: "O, dat was niets, ik zal het vergeten. Laten we het nog eens proberen." Ik heb geen problemen met los te laten. Ik denk altijd dat ik niet genoeg doe, maar uiteindelijk weet ik dat het meer dan genoeg is. Als het slecht weer is, kan ik zeggen dat ik niet naar buiten ga. Maar in principe, als je iets wilt bereiken, moet je volhouden. Als ik iets doe, doe ik het voor de volle honderd procent.

 

Is biatlon een grotere uitdaging dan andere sporten op het vlak van concentratie en prestaties?

Het is een sport met veel verschillende facetten. In biatlon zijn er zo veel verschillende werkpunten. Je hebt altijd iets te verbeteren.  Het is ook nooit zo dat ik na een wedstrijd niet weet wat ik nog kan verbeteren.

Benedikt Doll op de schietbaan - © Nordicfocus

Benedikt Doll op de schietbaan - © Nordicfocus

 

Wat ben je op het moment aan het doen? Hoe werkt je training in tijden van Corona? Zijn er beperkingen?

De beperkingen hebben niet veel invloed op mij. In april en mei was ik toch al individueel op pad voor mijn training. Natuurlijk had ik graag met een groep willen gaan fietsen. Maar ik mag niet klagen. Mijn vrouw heeft vakantiewoningen, dus dat is een heel ander verhaal. Ze moet zoveel organiseren, op de hygiëne letten. Natuurlijk, zij is getroffen door het verblijfsverbod. Al met al kan ik als wintersporter heel goed overweg met de Coronamaatregelen.

 

Wanneer begint het nieuwe seizoen precies?

Het seizoen begint eind november in Kontiolahti, Finland. Voor het zover is, zullen er sneeuwvoorbereidingen zijn. Helaas moet je in november op zoek naar sneeuw. En in Finland heb je nog betere kansen. De Internationale Biatlonunie (IBU) wil alle wedstrijden organiseren volgens de huidige kalender, maar steeds op andere plaatsen waar men langer verblijft. Je blijft twee weken op een plek en reist dan verder. Op die manier wordt de totale hoeveelheid reizen verminderd. Wij atleten worden aangemoedigd om compact binnen het team te blijven en weinig met anderen om te gaan. Dat is de strategie van de IBU. Ik hoop dat alle wereldbekers doorgaan, maar het is moeilijk te zeggen op dit moment. 

 

In het Zwarte Woud is de witte pracht in november nog ver weg ...

Ja, dat is waar. Daarom hebben we het sneeuwdepot in Notschrei, maar dat is vooral voor de jongeren. Ik denk dat de sneeuw daar pas begin december wordt gebracht. De faciliteit in Notschrei is op dit moment echter nog een beetje te klein voor beroepssport. Maar ik ben ervan overtuigd dat het Zwarte Woud een van de beste locaties voor wintersport is. Daarom probeer ik een of twee internationale sportgroepen naar het Zwarte Woud te halen. Ik ben blij dat ik wat rolschaatsers zie in de zomer. Dat lijkt een trend te zijn.

De vakantieregio Zwarte Woud is zowel thuis als favoriete trainingslocatie - in elk jaargetijde. - © Michael Bührer

De vakantieregio Zwarte Woud is zowel thuis als favoriete trainingslocatie - in elk jaargetijde. - © Michael Bührer

 

Over witte pracht gesproken: wat gaat u doen als er op een gegeven moment geen sneeuw meer ligt in het Zwarte Woud?

Je kunt voorzorgsmaatregelen nemen, natuurlijk. Op grotere hoogten zijn de nachten behoorlijk koud, zelfs als het niet sneeuwt. Je kunt met kunstsneeuw werken. Maar dat is een kwestie van energieproductie, want die moet milieuvriendelijk blijven. Dan, zoals ik al zei, is er het sneeuwdepot in Notschrei. Daar wordt de sneeuw van vorig jaar bedekt met zaagsel en er in december weer uitgehaald. Dat is een milieuvriendelijke manier om voor sneeuw te zorgen. Maar zeker, ik mis de sneeuw, vooral rond de kersttijd.

 

Wat waren mijlpalen voor jou dit jaar?

Ik kon dit jaar mijn diploma halen na acht jaar. Ik nam altijd een semester vrij in de winter, dus duurde het wat langer. Ik heb nu een Bachelor of Science in Industrial Engineering. Het was erg leuk en ik heb er veel aan gehad.

 

Is dit een soort plan B voor jou voor de tijd na de professionele sport?

Ik wil doorgaan tot 2023 en op de Wereldbeker erbij te zijn. Ik denk dat het belangrijk is om een andere zekerheid te creëren in de professionele sport. Het is altijd beter om te zeggen: "Als ik nu faal, zal ik niet in het niets vallen."

 

In december 2019 sprak je in een interview over je seizoensdoelen: podiumfinish in de World Cup, een individuele medaille op het WK, in de top 6 in de overall World Cup. Hoe ziet het er daar uit?

Ik heb net de wereldbeker niet gehaald, ik was zevende. Maar ik ben nog steeds tevreden. Op de Wereldkampioenschappen ging het niet zo goed in Antholz. Ik had problemen op de schietbaan, maar ik heb veel geleerd en kon me intussen verbeteren. Het hangt altijd af van de vorm van de anderen. Maar ik zal het volhouden en ik ben gemotiveerd.

 

Dank je wel, Benedikt, voor het interview en veel geluk!

Tekst:  Iris Huber, Foto: Nordicfocus und Michael Bührer

Datum van publicatie: 12.11.2020