Container

Wijnhuis Abril

"Wijn is mijn leven"

Ze raakte in de ban van de zonovergoten wijnstreek Kaiserstuhl: Eva-Maria Köpfer leidt sinds 2015 het biologische wijnhuis Abril.

Zelfverzekerd, ambitieus en een gepassioneerd wijnkenner - zo kan Eva-Maria Köpfer worden omschreven. De 35-jarige ontdekte haar liefde voor wijn al op jonge leeftijd. Na haar opleiding als hotelmanager kwam de geboren Freiburgse voor het eerst in contact met het edele druivensap in het wijnhuis Schloss Ortenberg. Daarna volgde een stage bij de wijnbouwerscoöperatie van Oberbergen en een deeltijdse opleiding tot sommelier. Uiteindelijk vond ze in 2012 haar weg naar het biologische wijngoed Abril in Vogtsburg-Bischoffingen. Daar nam ze in 2015 de leiding over.

 

Vroeger had ze nooit durven dromen dat ze ooit zelf een wijnhuis zou beheren. Haar beroep vergt veel van haar, ook al is het een passie voor haar. Als je goede wijn wil maken, moet je veel weten over de druiven, de bodem, de chemische verhoudingen en de marketing. Daarnaast brengt zij ontelbare uren achter haar bureau door met het regelen van administratieve taken en het aansturen van haar personeel.

Porträt der Winzerin Eva-Maria Köpfer in den Reben

Niet alleen met elkaar, maar ook voor elkaar!

Eva-Maria Köpfer

Deze zin staat op het prikbord in haar kantoor. Zo hebben Eva-Maria Köpfer en haar medewerkers elke dag voor ogen wat onmisbaar is in het dagelijkse werk: "Teamwork is het allerbelangrijkste in de wijnbouw. Als je goede kwaliteit wil produceren, moet je voor 100 % op je werknemers kunnen vertrouwen en hun smaak kennen", zegt zij. Daarom was het voor de wijnmaakster belangrijk om de wijnvoorkeuren van haar keldermeester Daniel Hank goed te kennen, om hun wijnsmaak op elkaar af te stemmen.

 

De Abril-wijngaard beslaat 25 hectare en ligt direct aan de voet van de Enselberg, tussen de Vogezen en het Zwarte Woud in de regio Kaiserstuhl. Het milde klimaat en de losse grond zijn ideale omstandigheden voor hun biologische kwaliteitswijnen.

De belangrijkste en tegelijk spannendste periode is die van de vier weken vóór de herfstoogst. Dit is het moment waarop alles wordt beslist: Hoe zal de wijn zijn? De rijpheid van de druiven is de belangrijkste factor. In het rijpingsproces gebeuren veel dingen tegelijk: suiker wordt opgeslagen, de zuurgraad wordt minder, aroma's worden gevormd en de druivenpitten rijpen: Eva-Maria Köpfer's passie voor wijn is nauw verweven met haar thuis in het Zwarte Woud, zegt ze. Een andere plek om te werken? - Onvoorstelbaar!  Waar anders kunt u in de herfst vanuit uw kantoor uitkijken op kleurrijke wijnranken en 's avonds genieten van wijnen uit uw eigen wijngaard?

De buitengevel van het wijnhuis fascineert door zijn moderne en strakke architectuur - © Abril Winery

De buitengevel van het wijnhuis fascineert door zijn moderne en strakke architectuur - © Abril Winery

Winzerin Eva-Maria Koöpfer

Eva-Maria

Köpfer

Bedrijfsleider Abril Wijnhuis

Geboren:

1983 in Freiburg/Breisgau.

Carrière:

Na het afmaken van haar school, opleiding tot hotelmanager, werken in het wijnhuis Schloss Ortenberg, stage Winzergenossenschaft Oberbergen, bijscholing tot sommelière, sinds 2012 in het wijnhuis Abril, sinds 2015 bedrijfsleider.

Abril Winery:

Wijnhuis sinds 1740 - een van de oudste wijnhuizen in de Kaiserstuhl, 8 medewerkers, 25 hectare grond. Jaarlijks wordt gemiddeld 100.000 liter wijn opgeslagen.

Herfstoogst:

Ongeveer van 20.8. tot 20.9.

Verkoop:

In heel Duitsland in gespecialiseerde wijnwinkels en gastronomie, 9 euro/fles.

Marketing in het buitenland:

Finland, België, Denemarken, Zwitserland, Nederland

Welke slechte eigenschap?

Ik ben erg ongeduldig.

Vrijetijdsbesteding?

Ik speel tennis, ga wandelen. Mijn beroep is mijn passie en dus ook mijn hobby.

Favoriete drankje:

Pinot blanc, Zuid-Tiroolse wijn van de Abraham Winery in Eppan.

Link met het Zwarte Woud

... dat mijn grootvader Paul Köpfer daar vandaan komt. Anders zou ik helemaal niet naar de regio gekomen zijn.

Zonder ... wijn ... kan ik niet leven.

Wijnen van het wijnhuis Abril:

Pinot Noir

Pinot Blanc en Pinot Gris

Blauwe Sylvaner

 

Tekst: Iris Huber
Foto: Weingut Abril