Container

Cultuur, plezier, joie de vivre

Flora Giandalla, 48 Jahre

Dag 1

Cultuur & verwennerij

Begin uw dag met een ontspannen wandeling over de Kaiserstraße. 's Morgens is het hier nog aangenaam leeg. Naast de vele mogelijkheden om te winkelen, vindt u in de kleine waaiervormige straatjes ook leuke cafés, ver weg van de shopping mile. Als u een van de waaierstraten in noordelijke richting volgt, komt u rechtstreeks bij het kasteel, waarin het Badense Staatsmuseum is ondergebracht. Met de Karlsruhe Card heeft u gratis toegang tot de collectietentoonstelling van het Badisches Landesmuseum en tot de populaire kasteeltoren. De beklimming van de 42 meter hoge kasteeltoren mag je niet missen: Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de waaiervormige opzet van de stad. Voordat je het paleis verlaat voor de lunch, moet je zeker even stoppen bij de aangrenzende botanische tuin. Hier vind je een plek van rust midden in de stad.

Honger? Zelfs de weg naar de Cantina Majolika is een genoegen: over een met blauwe keramische tegels gemarkeerd pad door de paleistuin naar het nabijgelegen bos, kun je op de binnenplaats van de keramiekfabriek Majolika genieten van regionale en internationale culinaire hoogtepunten.

Na een ontspannen lunch is het tijd voor een bezoek aan het ZKM (Centrum voor Kunst en Media), het eerste interactieve mediamuseum ter wereld! Dit museum is pas 30 jaar oud en staat op de 4e plaats van de belangrijkste kunstinstellingen ter wereld in de huidige rangschikking van de ArtFacts. De collectie van het ZKM is even vernieuwend als grensverleggend: zij omvat fotografie, grafische kunst, schilder- en beeldhouwkunst, maar ook computerondersteund werk, film, holografie, kinetische kunst, geluidskunst, visuele poëzie en videokunst. Hier wordt een bezoek aan het museum een actieve ervaring: het aanraken van de kunstwerken is niet alleen toegestaan, maar wordt zelfs uitdrukkelijk aangemoedigd!

De onmiddellijke nabijheid van Frankrijk is in Karlsruhe overal merkbaar: genieten en culinair genieten worden hier met de grote letter geschreven! De veelgeprezen Badense keuken biedt talrijke specialiteiten van lokale productie en wordt gekenmerkt door hoge kwaliteit en de selectie van regionale ingrediënten. Onze aanbeveling voor het diner: de Oberländer Weinstube. Creatieve Duitse gastronomische gerechten van de hoogste standaard worden geserveerd in de stijlvol ingerichte kamers van het 1826 gebouw met zijn afgelegen binnentuin.

ZKM - Zentrum für Kunst und Medien
ZKM - Zentrum für Kunst und Medien – © Karlsruhe Tourismus GmbH

Dag 2

Wilde dieren & weidse uitzichten

Met een wandeling door de zoölogische tuinen in de ochtend, kun je het rustig aan doen op de tweede dag.  De dierentuin van Karlsruhe, die ook bekend staat als de "Groene Long", is 150 jaar oud en een van de oudste dierentuinen in Duitsland. De bijzondere charme ligt in de combinatie van dierentuin en tuinen met 800 bomen uit talrijke landen en thematuinen zoals de Japanse tuin of de rozentuin. Twee meren, verbonden door een kanaal, liggen in het centrum van de Stadtgarten, vanwaar je een tochtje kunt maken op de Gondoletta - boten die door een katrol worden geleid - om het tuinlandschap en de royaal opgezette dierenverblijven te bekijken.

Neem in de namiddag zeker de tram naar Karlsruhe Durlach - de moeder van Karlsruhe. Middeleeuwse flair kenmerkt de oude binnenstad van Durlach met zijn schilderachtige marktplein, de stadsmuur, de Schlossplatz en de smalle steegjes en oude muren. Kleine cafés en restaurants nodigen je uit om te stoppen voor een hapje. Laat je betoveren door de historische charme van de wijk.

De 256 meter hoge Turmberg is de plaatselijke berg van Durlach en ook een populaire bestemming. Daarboven bevindt zich het gastronomische restaurant van de bekroonde chef-kok Sören Anders. Hier kun je genieten van regionale delicatessen en gastronomische menu's met een prachtig uitzicht op Karlsruhe en de Rijnvlakte.

Zoologischer Stadtgarten Karlsruhe
Zoologischer Stadtgarten Karlsruhe – © Stadt Karlsruhe Foto Roladn Fraenkle

Dag 3

Kuieren & Struinen

Vroege vogels opgelet! De weekmarkten van Karlsruhe hebben veel te bieden. Hier vind je alles wat je culinaire hart begeert: vers fruit of groenten uit de streek en een verscheidenheid aan bloemen als geschenk of voor thuis. De mooiste markt is waarschijnlijk die op de Gutenbergplatz, die vooral op zaterdag zijn volle charme ontvouwt. En dat doet het al 100 jaar. Voor fijnproevers en lekkerbekken, de mooiste plek van Karlsruhe!

De Gutenbergplatz, voltooid in 1904, wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Karlsruhe, mede dankzij het plein- en straatbeeld van de Weststadt. Het is niet zonder reden dat de Gutenbergplatz en zijn omgeving als een compleet ensemble zijn opgenomen! Het plein is vooral populair bij de inwoners van Karlsruhe in de zomermaanden, wanneer de terrasjes van de cafés en restaurants er uitnodigen om te vertoeven en te ontspannen onder de grote lindebomen.

Op naar het winkelparadijs: van ETTLINGER TOR KARLSRUHE, POSTGALERIE of Baden's langste winkelmijl, de Kaiserstraße - allemaal bieden ze puur winkelplezier. Maar mis de zijstraten en parallelle straten niet. Veel kleine winkeltjes en galerijen bieden ongewone mode, accessoires en kunstvoorwerpen. Bezoek 's avonds een cultureel hoogtepunt: van eersteklas voorstellingen in het Staatstheater Baden, livemuziek in het cultureel centrum Tollhaus of een chique boulevardpodium in het Kammertheater, Karlsruhe heeft hier een breed scala aan podia te bieden. Er zijn ook bijna dagelijks voorstellingen in de vele kleine theaters in het stadscentrum, variërend van cabaret tot poppentheater.

Als je geen zin hebt om naar een cultureel evenement te gaan, neem dan een kijkje in de restaurants, bars en bistro's rond Ludwigsplatz. Talrijke restaurants, bars en cafés nodigen je uit om hier te blijven hangen na een uitgebreide shopping spree of voor een after-work cocktail. Vooral in de zomer is er altijd van alles te doen: bandjes spelen of er vinden after-work party's plaats. Er is veel komen en gaan en zien en gezien worden.

Gemüsestand auf dem Wochenmarkt in Karlsruhe
Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe (ZKM)

Wil je nog wat meer inspiratie? Dit zijn de 10 hoogtepunten die je niet mag missen in Karlsruhe!

ontdek nu